ENGLANTILAISTYYPPINEN HEVOSNÄYTTELY esittämisohjeet

Esittämisohjeet englantilaistyyppisessä hevosnäyttelyssä:

Luokkaan kuuluvat hevoset/ponit tulevat kaikki yhtä aikaa kehään, ja kulkevat käynnissä myötäpäivään vapaassa numerojärjestyksessä. Käyntiä esitetään niin kauan kunnes kuuluttaja hevosten esittelyjen jälkeen pyytää esittäjiä pysähtymään. Sen jälkeen jokainen yksitellen ravaa kehän ympäri, kunnes saavuttaa jonon häntäpään. Tämän jälkeen siirrytään kentän keskelle, ja pysäytetään hevonen hetkeksi tuomarin arvioitavaksi.

Arvioinnin jälkeen tuomari pyytää siirtymään ”arvosteltujen jonoon” jossa odotetaan että kaikki luokan osallistuja on käyty läpi (tuomari asettelee jonossa hevoset valmiiseen järjestykseen).

Ilmoittautuminen:
Kun saavut kilpailupaikalle, käy ennen hevosten autosta purkamista ilmoittautumassa sekä maksamassa osallistumismaksut kioskivaunulla. Saat hevoskohtaisen numeron, joka kiinnitetään hevosen/ponin suitsiin. Hevoset esitetään kaikki suitsittuina.

Verryttely (ridden-ryhmän hevosille):
Ratsastaen esitettäville hevosille varataan riittävästi verryttelyaikaa ennen ryhmän alkua.

Palkitseminen:
Joka luokan osallistujat palkitaan luokkapalkintoruusukkein seuraavasti:
2 osallistujaa: 1 luokkavoittoruusuke ja 1 osallistumisruusuke
3 osallistujaa: 1 luokkavoittoruusuke ja 2 osallistumisruusuketta
4 osallistujaa: 1 luokkavoittoruusuke, 1 kakkosruusuke ja 2 osallistumisruusuketta
5 osallistujaa: 1 luokkavoittoruusuke, 1 kakkosruusuke, 1 kolmosruusuke ja 2 osallistumisruusuketta
6 osallistujaa: 1 luokkavoittoruusuke, 1 kakkosruusuke, 1 kolmosruusuke ja 3 osallistumisruusuketta jne…

BIS eli Best In Show:

BIS-kehään otetaan luokkavoittajat, joista valitaan ryhmän Best In Show.

Lisäksi palkitaan vielä koko näyttelyn yleisön suosikki ja tuomarin mielestä paras esittäjä.


WORKING HUNTER ohjeet ja säännöt

1. Esteosuus

Esteosuudella ratsukot hyppäävät yksitellen n. 7 – 12 maastoestetyyppistä, melko kiinteää estettä (esteissä on putoavia osia). Esteosuus suoritetaan ensimmäisenä, ja jos ratsu hylätään se ei saa jatkaa luokan muihin osioihin. Rataan saa tutustua jalan ennen luokan alkua. Esteosuudella ei ole ajanottoa.

2. Näyttövaihe, sileällä ratsastus

Näyttövaiheeseen kutsutaan ratsukot jotka ovat suorittaneet esteosuuden puhtaasti. Tuomarin päätöksellä myös muut voidaan kutsua näyttövaiheeseen. Tuomari kutsuu ratsukot riviin ja ratsukot esittävät yksilösuorituksensa tuomarin ohjeiden mukaan. Ratsukoiden tulee seisoa rauhassa omalla paikallaan odottamassa vuoroaan. Hermostuneisuus voi laskea ratsukon pisteitä. Ratsukot esitetään käynnissä, ravissa ja laukassa molemmissa kierroksissa, yksitellen tai ryhmissä tuomarin ohjeiden mukaan.

3. Rakennearvostelu

Hevoset esitetään joko ratsain tai maasta käsin (siten kuin tuomari ohjeistaa) ratsastajan esittämistaitojen ja ratsun rakenteen arvostelemista varten. Jos satula pyydetään riisumaan, siinä voi käyttää avustajaa.

4. Palkitseminen

Ratsukot saapuvat palkintojenjakoon ratsain, ja tuomari asettaa ne järjestykseen palkitsemista varten. Tasatuloksessa sijoituksen ratkaisee ensisijaisesti esteosuus, tämän jälkeen sileällä ratsastus ja viimeksi rakennearvostelu. Jos kaikki kolme osuutta ovat tasapistein, tuloksen ratkaisee tuomarin ääni. Päätöksestä ei voi valittaa.

PISTEYTYS

Jokainen kilpailija saa kilpailun lähtiessä 100 pistettä:
Esteet 50 pistettä
Tyyli 20 pistettä
Tyyppi ja rakenne 20 pistettä
Oma ratsastus ja rodunomainen luonne 10 pistettä

Pisteistä tehdään vähennyksiä osa-aluekokeiden menestyksen mukaan.

VIRHEPISTEET
1. kielto/pudotus 10 vp.
2. kielto/pudotus 20 vp.
3. kielto hylkääminen
Kumoonratsastus tai satulasta suistuminen aiheuttaa hylkäyksen.

ARVOSANA-ASTEIKKO
Erinomainen 10
Erittäin hyvä 9
Hyvä 8
Melko hyvä 7
Tyydyttävä 6
Välttävä 5
Heikko 4
Melko huono 3
Huono 2
Erittäin huono 1
Ei esitetty 0

ESTEKOKEEN ARVOSTELU

Tuomari arvostelee tavan, tyylin sekä yleisen suorituksen ratsukon hypätessä. Ne hevoset, jotka ylläpitävät tasaisen hunter -luokkaan sopivan tempon radalla saavat plussaa. Liikkeiden tulee olla vapaat ja rennot, mutta energiset ja valppaat. Esteelle tulee tulla keskelle ja suoraa epäröimättä. Tuomari rankaisee epävarmasta hyppäämisestä sekä huonosta hyppyasennosta. Väärä laukka ja sekalaukka vaikuttaa negatiivisesti arvosteluun, kuin myös raipan liiallinen käyttö.

Kaikki virheet, jotka vaarantavat hevosen tai ratsastajan, kuten kieltäytyminen tai esteen hajottaminen ovat rangaistavia. Hillityt ääniavut on sallittu.

NÄYTTÖVAIHEEN ARVOSTELU

Näyttövaiheeseen kutsutut ratsukot (puhdas suoritus estekokeessa tai tuomarin päätös) ryhmittyvät kentälle tuomarin osoittamaan riviin, josta heidät kutsutaan joko yksitellen tai ryhmissä esittämään hevosen askellajit. Tuomari voi tehdä tarkentavia kysymyksiä ratsastajalle. Tuomari arvostelee askellajien sopivuuden Hunter-hevoselle sekä luonteen ja käyttäytymisen.

RAKENNEARVOSTELU

Tuomari kutsuu näyttövaiheen jälkeen ratsukot rakennearvosteluun joko ratsain tai maasta käsin esitettäväksi jolloin hevoselta poistetaan satula ja muu ylimääräinen varustus (avustajan käyttö sallittu). Rakennearvosteluun saavutaan suitsittuna.


YLEISET OHJEET

Kilpailuissa noudatetaan Suomen Ratsastajainliiton kilpailusääntöjä soveltuvin osin. Kilpailupaikalla on noudatettava hyviä hevosmiestaitoja kaikessa hevosten ja ponien käsittelyssä.

Ratsun on oltava normaalikuntoinen ja terve. Kilpailuissa noudatetaan Hippoksen/SRL:n dopingsääntöjä. Lähtöjärjestys arvotaan. Jos luokassa on yli 8 osallistujaa, luokka voidaan jakaa ryhmiin.

Sekä kilpailija että ratsu saavat osallistua kuhunkin luokkaan vain kerran päivän aikana. Working Hunter -luokkiin saavat osallistua 4-vuotiaat ja sitä vanhemmat hevoset ja ponit.

Radalle tultaessa tervehditään tuomaria, ja saadaan häneltä lähtölupa kättä heilauttamalla. Rata aloitetaan ravissa isolla ympyrällä (puoli kenttää tai kolmannes kentän koosta), jonka jälkeen itse rata hypätään laukassa. Radan jälkeen ratsastetaan vielä ympyrä ravissa ennen radalta poistumista. Tuomari voi pyytää ratsukkoa laukkaamaan myös ennen tai jälkeen hyppyjen. Radan jälkeen ratsukon tulee tehdä lopputervehdys tuomarille.

Kun tuomari on aloittanut luokan arvostelun, ratsun saa viedä pois kehästä ainoastaan tuomarin luvalla. Ratsastajaa ei myöskään saa enää vaihtaa. Tuomarin tulee olla ehdottoman puolueeton. Tuomarin tulee huomioida ratsun ikä tuomaroinnissaan. Tuomari voi poistaa kehästä huonosti käyttäytyvän tai ontuvan ratsun.

VARUSTEET

RATSASTAJA

Pukeutumisen tulee olla siisti ja klassinen. Kilpailuasuna on siisti, hillityn värinen bleiseri ja vaaleat ratsastushousut. Jalassa on oltava jodhpurit tai ratsastussaappaat. Sileävartiset saappaanvarret yhdistettynä jodhpureihin on sallittu. Hiusten tulee olla siististi kiinni tai lyhyet. Hyväksytty turvakypärä on pakollinen ja leukaremmin tulee olla kiinnitetty. Turvaliivin käyttö on sallittua.

Suositeltava asu: Englantilainen ratsastusasu eli tweed-takki, vaaleat ratsastushousut, ratsastussaappaat tai alle 16-vuotiaalla ratsastajalla vaihtoehtoisesti jodhpurit, solmio ja tummat hanskat TAI
Kouluratsastuksen kilpailuasu eli musta/tumma ratsastustakki, ratsastussaappaat, valkoiset ratsastushousut, valkoinen kilpailupaita, poolo tai plastrong, valkoiset hanskat TAI

Muu siisti asu, hillityn värinen paita, liivi, takki tai neule ja väreihin sopivat hanskat.

Raipan maksimipituus on 75 cm. Kannusten käyttö on kielletty.

HEVONEN

Hivutus- ja jännesuojat ovat sallittuja estekokeessa. Näyttövaiheessa suojat eivät ole sallittuja. Estekokeessa ja näyttövaiheessa on käytettävä muilta osin samoja varusteita ( satula, suitset).

Satulahuovan käyttö ei ole pakollista. Mikäli satulahuopaa käytetään, sen tulee olla satulan mallinen ja neutraalin värinen. Neliöhuovat eivät ole sallittuja. Martingaali ja/tai rintaremmi on sallittu. Martingaalissa tulee olla ohjasstopparit ja sen tulee olla juokseva. Muut apuohjat eivät ole sallittuja.

Kuolaimen kovuus huomioidaan arvostelussa. Suositeltu kuolain on yksinivelinen nivelkuolain tai kolmipala. Turparemmin käyttö on pakollista. Turparemminä sallitaan englantilainen turparemmi, englantilainen turparemmi alahihnalla ja meksikolainen turparemmi.

ESTEET JA RATA

Esteet ovat mahdollisimman luonnollisia ja näyttävät maastosta löydetyiltä esteiltä, kuten luonnollinen paalu, aita, pensaseste, seinämä, nouseva okseri. Trippeli on kielletty. Esteiden tulee olla mahdollisimman luonnollisen värisiä. Raidallisia puomeja ei suositella. Muilta osin esteiden kokoamisessa ja sijoittelussa on noudatettava SRL:n estesääntöjä, luonnollinen näkökulma huomioiden. Hunter-luokissa ei kilpailla yli 115cm estekorkeuksilla.

Ratapiirros tulee olla ratsastajien nähtävissä vähintään tuntia ennen luokan alkua. Lämmittelyalue, jossa on oltava vähintään yksi harjoituseste tai harjoitteluaika areenalla on pakollinen. Esteen harjoittelu areenalla tai jollakin ulkopuolisella radalla on sallittu vain kilpailun johdon antamana ajankohtana.

TUOMARI

Tuomarille ei saa ilmoittaa arvosteltavaksi ratsua, jonka hän on myynyt, leasannut, kasvattanut, kouluttanut tai josta hän on muuten taloudellisesti hyötynyt, lukuun ottamatta astutusmaksuja. Tuomarille ei saa ilmoittaa arvosteltavaksi ratsua, jonka omistaa, on kasvattanut tai ratsastaa hänen lähisukulaisensa. Jos tuomarin eteen tuodaan ratsu, jota hän ei em. syistä voi arvostella, hänen on pyydettävä sihteeriä poistamaan ratsu kehästä.