HISTORIA

SEURAN PUHEENJOHTAJAT

1984 – 1989 Anne Rintala-Syväjärvi
1990 – 1992 Sari Jakku
1993 – 1994 Soile Isosomppi
1995 – 2002 Päivi Alanen
2003 – 2005 Anne Rintala-Syväjärvi
2006 – 2012 Päivi Alanen
2013 – 2015 Sanna Huhtala
2016 -> Päivi Alanen

HISTORIIKKIA, OSA 1

ENSIMMÄISET KYMMENEN VUOTTA

KaRS perustettiin Kauhavan kunnantalolla 7.2.1984 kolmen perustajajäsenen voimin. He olivat Martti Pernaa, Pentti Rantavuori ja Anne Rintala. Puheenjohtajaksi valittiin Anne Rintala, sihteeriksi Sari Jakku, rahastonhoitajaksi Jaakko Perälä. Johtokunnan muina jäseninä toimivat Pirjo Panula, Lasse Huhtala ja Martti Pernaa.

ENNEN TÄTÄ KOHTALON PÄIVÄÄ OLI TAPAHTUNUT SEURAAVAA

Anne Rintala toimi Kauhavalla 4H-neuvojana v.1979 alkaen ja innosti tyttöjä mukaan hevosharrastukseen. Aktiivisia hevoskerholaisia olivat mm. Riitta Rantavuori (nyk. Hölsömäki) ja Helinä Lakso, jotka tänään kuuluvat molemmat KaRS:n johtokuntaan. Aloimme kulkea ratsastamassa lähiseutujen ratsastuskouluilla, mm. Seinäjoella, Nurmossa ja Kauhajoella. 4H:n alaisiaratsastusleirejä järjestettiin tuolloin Karjanlahdessa Tervosen mäellä. Hevosia vuokrattiin mm. Seinäjoen Ratsastajilta (Huli, Gyrsa, Dari…), Nurmon Koivusalosta (Laki, Loppana, Emppu Tytti, Uuno, Lystin-Muisto, Camilla, Shirley…) ja Kauhajoen Ratsastajilta (Kisly, Bricken, Deppe, Penny, Junnu…) Opettajina toimivat Tuija Liukkonen Vaasasta ja Tuula Kujanpää (nyk. Harmanen) Kauhajoelta. Leiriläisiä oli jo silloin, kuten nykyisinkin, myös muualta kuin Kauhavalta, mm. Tampereelta ja Saudi-Arabiasta. Kentistä ei ollut tietoakaan. Kun yksi pellonpala meni huonoksi, siirryttiin toiselle pellolle. Leiripaikkana toimi nyt jo purettu Mäkelän vanha talo. Siellä kummitteli! Vettäkään ei tullut. Pesulla käytiinnaapurin karjakeittiössä.

Aktiiviiset kerholaistytöt ehtivät hoidella Seinäjoen maatalousnäyttelyssä lemmikkieläinosastolla hevosia ym. eläimiä sekä taluttaa jukuripäisiä Kokkolan Ratsastajien poneja ja kiltimpiä Kauhajoen poneja juhannuskentällä tykkien jylistessä.

Kolmen Mäkelän kesän jälkeen lähdimme Kauhajoen Nummijärvelle leirille monella autolla kaikkine varusteinemme. Yksi autoista oli vuokrabussi, joka muuten toimi, mutta avaimia ei löytynyt mistään. Apuun tuli kilpaileva autonvuokraaja, joka saikin meistä uskolliset asiakkaat tuleviksi vuosiksi. Nummijärven rannalla odottivat Kauhajoen Ratsastajien hepat vanhan kansakoulun ympäristössä laitumella. Aivan vierestä kulki valtatie, jonne kaikki kymmenen pollea karkasivat eräänä pimeänä yönä.

Seuraavana kesänä v.1983 matkasimme Alajärvelle Matintuvan Tuulan kotiin ratsastusleirille. Siellä yövyimme ullakolla ja kolme pollea (mm. Hokki) tekivät kuusituntisia työpäiviä. Tulomatkalla pikkubussissa päätimme, että nyt tämä reissaaminen saa riittää. Perustetaan oma ratsastusseura ja järjestetään oma leiri!

Toiminta alkoi vilkkaasti. Pidimme kerhokokouksia, arpajaiset sekä Pernaalla esteidentekotalkoot. Dante-poni vuokrattiin tuntien pitämistä varten. Kesällä olimme oman seuran nimissä leirin talkootöissä Mäenpään hiihtomajalla tehden hevosille laitumia ja ratsastuskentän aitausta. Myös heinää tehtiin talkoilla. Leiriläiset yöpyivät hiihtomajalla. Opettajana toimi Matti Rintala Vaasasta. Keittäjänä kaikilla leireillämme toimi Maria Pelkonen. Hevoset olivat tällä kertaa Jalasjärveltä (mm. Wilma). Ratsastusleirin aikana eräänä yönä hevoset karkasivat syystä, että pikkuponi oli piehtaroinut ampiaispesään. Siitä kimpaantuneena se oli potkaissut aidan kumoon ja kaikki neljä pillastunutta hevosta olivat painuneet yön syliin. No, aamullaselvisi, että hevoslauma oli ehtinyt pyörähtää lähes jokaisen lähistöllä olevan talon kasvimaalla ja isoin, Wilma, makasi veto-ojassa kuin lehmä nevassa. Se saatiin ylös vasta erinäisten operaatioiden jälkeen traktorien avulla. Eläinlääkäri tarkasti hevoset ja kun mitään vaurioita ei ollut tullut, lähdimme etukäteen suunnitellulle maastoretkelle. Retki suuntautui kohti tutkaa Kukkuran metsästysmajan kautta ja kiemurteli takaisin Susivuoren metsäautotietä. Taisi olla ensimmäinen neljän ratsun maastovaellus Kauhavalla.

Talvisin normaalirutiineihin kuuluivat pikkujoulut ja joulumyyjäiset. Keväällä 1985 tehtiin retki ’ Anne Rintala-Syväjärventallille Kortesjärvelle. Edelleen kuljettiin ratsastamassa Jalasjärvellä ja Vaasan Hubertuksella. Lastenjuhlat järjestettiin Keskustan koululla tavoitteena saada rahaa niin paljon, että se riittäisi oman hevosen hankkimiseen. Tämä haave on edelleen toteutumatta johtuen varmaan itse hevosen ylläpidon kalleudesta. Sensijaan usealla jäsenellämme on tai on ollut oma polle.

VUONNA 1986

osallistuimme kansalaisopiston ideoimaan TOP-toimintapäivään vuokraten hevoset Jalasjärveltä. Esitimme koulukeskuksen pihassa estehyppyjä ja pääsimme televisioonkin. Sisätiloissa meillä oli oma toiminnastamme kertova osasto runsaine rekvisiittoineen. Kesällä kävimme ratsastusleirillä Jalasjärvellä Sisko Tukevan tallilla. Opettajana toimi Merja Sorvari Kauhajoelta. Kauhavan Ratsastusseuran alajaosto perustettiin 1986 Kortesjärvelle, koska Anne oli muuttanut sinne pysyvästi asumaan. Toiminta alkoi sielläkin omatoimisella varojen keräämisellä; arpajaisia,myyjäisiä, lastenjuhlat ja talutusratsastusta. Rahaa taas kului ratsastusretkiin Pietarsaareen ja muualle. Ratsastusleiriä varten käytiin katsastamassa hevosia Vimpelissä.

VUONNA 1987

vuokrattiin Kauhavalle sirkusponi Hans. Tämä lehmänkirjava, pullea poni asusteli Tapani Lahden tallilla Kosolan mäellä, jossa sillä annettiin myös ratsastustunteja. Koulutuksensa mukaisesti Hans näytti meille muutamat temput! Kuitenkin Hans pelasi hyvin talutusratsastuksessa markkinoilla, tunneilla ja leirillä – ellei sitten ryhtynyt kesken kaiken näyttelemään kuollutta. Samana vuonna Anne alkoi järjestää ratsastusleirejäkotonaan Kortesjärvellä. Leirejä on siitä pitäen sitten ollutkin lähes joka kesä. Hevosia vuokrattiin aluksi Vimpelin heppafrendeiltä (Schick, Magis, Debuit, Nöpöstiina, Postin-Merkki), myöhemmin myös yksityisiltä (Pontus ja Sindy Ylistarosta, Caballero Lahdesta, Hupi ja Tur Kortesjärveltä). Opettajana toimi Minna-Kaisa Juonolainen Vantaalta, myöhemmin Katja Hautala Nastolasta. Tavanomaisista ratsastusleireistä poiketen järjestettiin keskellä viikkoa vanhempainillat, jolloin tytöt esiintyivät vanhemmilleen ratsastaen. Hepat oli suittu juhlakuntoon ja harjat ja hännät letitetty. Opettajat tai leiriavustajat hyppivät esteitä. Annen opiskelujen takia Toora-poni oli välillä Kauhavalla vuokrattuna ja sitä hoiti Niina Pernaa. Niina myös kisasi Tooralla esteratsastuksessa vaihtelevalla menestyksellä. Keskustan ja Pelkolan koulun oppilaat kävivät tutustumassa Tooraan.

KEVÄÄLLÄ 1989

muutamat Kauhavan keskustassa asuvat tytöt saivat tarpeekseen siitä, että lähellä Kauhavaa ei ollut minkäänlaista ratsastuskoulua. Tomerina tyttöinä he hankkivatkin Kauhavan kaupungilta autiotilan ratsastajien käyttöön. Se oli kuitenkin huonokuntoinen ja aivan liian lähellä keskustaa, joten johtokunta ei ollut oikein innostunut asiasta. Onneksi Jakun Sari pelasti tilanteen. Hän hankki Rivelin ja Toora-poni siirtyi Jakkulan talliin vuokralle. Sari ryhtyi pyörittämään pienimuotoista ratsastuskoulutoimintaa omalla neljän hevosen tallillaan. Nouse Ratsaille-teemapäivää vietettiin Jakkulan tallilla syksyllä 1989. Ja kuinka ollakaan; Sari suostui Kauhavan Ratsastusseuran puheenjohtajaksi syyskokouksessa.

TALVELLA 1990

Sari järjesti mm. hiihtolomaleirin. Johtokunta retkeili SRL:n kevätkokouksessa Pieksämäellä ja tutustui siellä kouluratsastuskilpailuihin. Ratsastusretkillä kuljettiin edelleen Nurmon maneesissa, Pietarsaaressa ja Kokkolassa. Useana pääsiäisenä Sari on järjestänyt KaRS:n pääsiäiskokon, jonne kaikki halukkaat ovat voineet tulla lämmittelemään. Jakkulan tallilla on toiminut myös KaRS:n kioski.   Maastoretket – jopa öiset – suuntautuivat Ontonnevalle päin. Jo useampana kesänä on kolmen, neljän ratsukon voimalla Jakkulasta ratsastettu Kortesjärvelle asti Annen tallille, yövytty tallin huoneessa ja seuraavana päivänä – paikat hellinä – taivallettu takaisin.

Ratsastuskilpailuja on käyty seuraamassa Kauhavalta Nurmossa SYP GP-estehyppykilpailuja ja Kortesjärveltä pariin otteeseen niinikään Nurmossa Pohjanmaan Pottia seuraten.

Sari on järjestänyt myös kesäleirejä hevosilla (Zero II, Nippu, Riveli…). Kerran Sari ratsasti pyynnöstä Ojutjärvelle helluntaiseurakunnan kesäleirille ja siellä odotti 70 innokasta talutettavaa. Oli siinä Rivelillekin työmaata! Lapuan kauppaoppilaitoksellakin piti syksyllä pyörähtää talutusratsstuksen merkeissä Syyssykäys messuilla. oulukuussa retkeiltiin Ypäjällä asti tutustumassa ratsastusopistoon sekä hevostalouden tutkimusasemaan.

VUONNA 1991

alussa käytiin suorittamassa perusmerkkejä Vaasan Hubertuksen maneesissa 13 tytön vahvuudella. Laukkakilpailut Kauhavan raviradalla saivat alkunsa tänä syksynä. Ensimmäisen mestaruuden vei nimiinsä parivaljakko Arja Tala ja Big Newport. Vuonna 1992 voiton veivät suorastaan lennokkaasti alahärmäläinen Kristiina Töyli ja Kipsuri Jakkulan tallilta.

VUONNA 1992

Riveli ja Piki osallistuivat näillä leveysasteilla verrattain suuriin estekisoihin Evijärven Vasikka-aholla. Talutusratsastusta tarvittiin taas Kauhavalla liikuntamessuilla. Juhannuksen alla urheilukentällä esitettiin historiallinen kavalkadi. Mitäs sellaisesta tulisi ilman hevosia ja nimenomaan suomenhevosia? Kipsuri ja kumppanit laukkasivatkin siellä niin tulista vauhtia ympäri kenttää, että pölypilvi vain jälkeen jäi. Isosompin talliin alkoi kerääntyä yhä enemmän hevosia shettisponien lisäksi. Satu hankki kokeneen kilpahevosen Liptonin ja vähän myöhemmin ketterän nf-ponin Sindy Polishin. Kesäleirejäkin pidettiin jo Isosompin tallilla. Samalla Sari alkoi vähentää ratsastuspuolen hevosiaan ja keskittyi enemmän raviurheiluun. Syksyllä olikin luontevaa siirtää puheenjohtajuus Soile Isosompin käsiin.

NYT ALKUVUODESTA 1993

perustettiin KaRS:n toinen alajaosto, Alahärmän ratsastajat. Avointen ovien päivää vietettiin seuramme sihteerin, Päivi Alasen, tallilla. Esillä oli mm. eri hevosrotuja. Vastaavanlaisia tapahtumia tullaan järjestämään varmasti muuallakin. Säännöllinen valmennustoiminta on tänä talvena pyörähtänyt käyntiin. Satu kulkee Liptoninsa kanssa piirivalmennuksessa Nurmossa. Vetelin maneesissa kulkee valmennusta antamassa Tytti Palin, jonka jäljiltä niin hevoset kuin ratsastajatkinovat läpeensä hiestä märkiä. Tämän ovat saaneet kokea jo mm. Toora, Muisto, Lippis, Sindy, Piki ja Kinuski ratsastajineen.

Paljon on ehtinyt tapahtua näiden seuran yhdeksän olemassaolovuoden aikana. Mieleen on jäänyt monta mukavaa muistoa ja kiperää kokemusta. Puheenjohtaja ei kuitenkaan yksin jaksa vetää tällaista yli sadan jäsenen seuraa, vaan vetoapua tarvitaan runsaasti johtokunnalta ja jäseniltä ja erityisesti konkreettista työntekoa. Hevosten parissa puurtaminenhan on useimmiten juuri kovaa työtä. Ei muuta kuin kypärä päähän, malttia ja maalaisjärkeä mukaan ja ratsastamaan!

Raapusteli Anne Rintala-Syväjärvi, julkaistu KaRS:n jäsenlehdessä 1/93

HISTORIIKKIA, OSA 2

TOISET KYMMENEN VUOTTA

Kaksikymmentä vuotta on vierähtänyt siitä, kun KaRS perustettiin. Vuosien 1984 – 1993 historiikin kirjoitti Anne Rintala-Syväjärvi seuran ensimmäiseen jäsenlehteen 1/93, ja paljon oli siihen mennessä jo tapahtunut. Ei ole helppoa tiivistää kymmentä seuraavaakaan vuotta, tuntuu että tapahtumia on ollut vielä enemmän. Mutta yritetään!

Kilpailuita on järjestetty lukuisia, mainitsen niistä vain osan. Perinteisesti syksyisin on järjestetty lähes joka vuonna mestaruuskilpailut (laukka-, este- tai kouluratsastus), Häjyylyissä on lähes joka vuosi ollut este- tai koulukisat, lisäksi on ollut usein parit muutkin kilpailut ja esim. matkaratsastuskilpailuita on järjestetty lähes ainoana täällä alueella. Seuran toiminta muuttui toisella kymmenpuoliskolla, kun alettiin järjestää ratsastuskilpailuita. Aiemmin toiminta painottui pitkälti heppakerhotoimintaan, ratsastusretkiin ja Annen tallin leireihin.

VUODEN 1993 TAMMIKUUSSA SEURA LAAJENI,

jolloin perustettiin toinen alajaosto Alahärmän Ratsastajat AHR, tätä ennen oli toiminnassa jo toinen alajaosto Kortesjärven ratsastajat, KoRat. Vuonna 1993 helmikuussa AHR järjesti Alasen tallilla avointen ovien päivän ja ratsastusnäytöksiä. Isosompin tallilla pidettiin samanlainen tapahtuma maaliskuussa. Keväällä seura vuokrasi 2 kuukaudeksi ”Villen” eli Vihrastöi-nimisen puoliveriruunan, jolla halukkaille järjestettiin tunteja. Hoitokurssikin pidettiin innokkaille nuorille. Pääsiäisenä vaellettiin Alahärmästä Ekolankylään. Ratsastusvalmennuksia kävi pitämässä tomera Tytti Palin Kalajoelta ja Soili Kojola Ilmajoelta. Isosompissa Kauhavalla pyörivät ratsastustunnit ja leirit ja Kujasen maatilalla aloiteltiin tuntitoiminnan järjestämistä. Heinäkuussa järjestettiin Härmälääsissä Häjyylyissä pukuratsastusnäytös ja seuran osasto oli koulukeskuksen luokassa. Syksyllä kisattiin Kauhavan raviradalla laukkamestaruuksista ja vuoden lopulla retkeiltiin Ypäjälle avointen ovien päivän näytökseen. Seuran ensimmäinen jäsenlehti ilmestyi loppuvuodesta.

VUONNA 1994

osallistuimme kansalaisopiston ideoimaan TOP-toimintapäivään vuokraten hevoset Jalasjärveltä. Esitimme koulukeskuksen pihassa estehyppyjä ja pääsimme televisioonkin. Sisätiloissa meillä oli oma toiminnastamme kertova osasto runsaine rekvisiittoineen. Kesällä kävimme ratsastusleirillä juhlittiin siis kymmenettä toimintavuotta. Seuran puheenjohtajaksi valittiin alahärmäläinen Päivi Alanen. KaRS:lla oli ensimmäistä kertaa edustajia piiritasolla (nyk. aluetaso), mm. Bartel/Terhi Saari (nyk. Tyni) ja Piia Lehtinen/ Sindy Polish. Laukkakilpailut pidettiin keväällä Härmän raviradalla ja syksyllä ratkottiin Kauhavan raviradalla seuran historian viimeisiksi jääneet laukkamestaruudet. Lajin vaarallisuuden vuoksi seuraavana vuonna siirryttiin ”yhdistettyyn” (koulu+este) mestaruuteen. -94 vuodesta eteenpäin alkoi säännöllinen este- ja koulukilpailuiden järjestäminen. Alasen tallilla aloitettiin pari vuotta kestänyt ratsastustuntien pitäminen. Juhlavuotta juhlittiin retkeilemällä, kesällä Pohjanmaan Potti-estekisoihin ja syksyllä Niinisalon varuskuntaan, jossa käytiin mielenkiintoisessa museossa ja ratsastettiin entisillä armeijan hevosilla. Retkellä oli mukana täysi bussilastillinen seuran jäseniä.

KEVÄÄLLÄ 1995

suoritettiin ratsastusmerkkejä Alavuden ratsastuskoululla. Toukokuussa järjestettiin Kauhavalla Kalevi Karin tallilla Hevosen Viikko, jossa KaRS:n osasto ja kaksi hevosta oli mukana. Saman viikon sunnuntaina järjestettiin Kauhavan raviradalla ensimmäiset estekilpailut. Heinäkuussa järjestettiin ensimmäistä kertaa sittemmin perinteeksi muodostuneet Häjyylykilpailut, ne ovat olleet vuosittain joko este- tai koulukilpailuita. Saman vuoden syksyllä pidettiin myös 20 km matkaratsastuskilpailut Haaruksessa. Terhi Saari ja Bartel edustivat seuraa kisaten piirikilpailuissa esteitä hyvällä menestyksellä, ja kisasivat jopa yhdet kenttäkilpailutkin. Yhdistetyn koulu+estemestaruuden ensimmäinen voittaja oli Liisa Mustikkamaa (nyk. Luomanmäki) / Don Ferry. Soili Kojola kulki valmentamassa ratsukoita Kortesjärvellä ja Alahärmässä. Vuoden lopulla retkeiltiin vielä HIHS:n Helsinkiin.

VUONNA 1996

Lappajärvelle perustettiin KaRS:n alajaosto Lappajärven ratsastajat, joka myöhemmin irtautui omaksi seurakseen. Kortesjärvellä järjestettiin ensimmäiset seuratason estekilpailut ja Häjyylyestekilpailuissa oli todella paljon osallistujia. Pauli Väyrynen Kirkkonummelta aloitti viikonloppukurssien pitämisen Alasen tallilla. Ensimmäinen Viron ratsastusretki järjestettiin syksyllä Alahärmän ystävyyskuntaan Tahkurantaan Pärnun lähistölle. Seura anoi Kauhavan kaupungilta raviradan keskelle suunnitellulle ratsastuskentälle avustusta ja sai ruhtinaalliset 25.000 mk, ja kentän suunnittelu aloitettiin.

1997

oli jälleen vilkas kilpailuvuosi. Mestaruuskilpailut eriytettiin omiksi koulu- sekä estekilpailuiksi. Aluetasolle nousi uusi kilpailija eli Jenni Lahti / The Jolly Joker. Viron retki järjestettiin Niitväljaan. Kauhavan ratsastuskentän pohjatyöt aloitettiin.

VUONNA 1998

pidettiin Pauli Väyrysen suosittuja viikonloppukursseja kahdesti vuodessa. Alue-esteitä kilpailivat mm. Kati Kumpula / Comtesse Genie, Elina Luoma-aho / Tähti III, Mervi Takala / Essika Girl, Anni Lantela / Marie ja Jenni Lahti / The Jolly Joker(osallistuivat myös Villivarsa-cupiin Luvialla!). Aluekoulua kilpailivat Päivi Alanen / Jämerä ja Heidi Ruuska / Vesan Vintiö. Viron retki suuntautui Muhuun Saarenmaalle. Minna Kontiainen (nyk. Paasonen) aloitti pitämään ratsastustunteja Purmojärvellä. Leena Kurikka kävi luennoimassa Minnan tallilla. Kujaseen aloitettiin rakentamaan maneesia.

VUONNA 1999

seura täytti 15 vuotta! Viron retki suuntautui Tarttoon Saksa-tallille, joka osoittautui laadukkaaksi paikaksi majoituksen ja hevosten puolesta. Kauhavan ratsastuskenttä valmistui, kun sinne lisättiin pintamateriaali. Jenni Lahti / The Jolly Joker voitti alue-esteissä junioreiden hallimestaruuden ja kouluratsastuksessa kolmas, ja kilpaili jälleen Villivarsa-cupissa. Syksyllä retkeiltiin HIHS:n täydellä bussilastilla.

2000

Uuden vuosituhannen vaihtuessa saimme uuden hienon talvikilpailupaikan Kujasen vastavalmistuneesta maneesista. Kauhavalaisen Mirja Arzin kouluvalmennukset alkoivat. Häjyylyissä oli estekilpailut, ja Viron retki suuntautui Hiidenmaalle Kassarin niemimaalle. Ratsastus matalassa rantavedessä oli unohtumattoman märkä kokemus!

2001

toiminta painottui kursseihin, mm. Centered Riding-kurssi Alasen Tallilla ja rentouta hevosesi-lännenratsastuskurssi Minna Paasosen tallilla. Viron retki tehtiin Viitnaan, jossa oli tosi hienot hevoset ja puitteet. Loppuvuodesta retkeiltiin jälleen HIHS:n. Heppakerhotoimintaa järjestettiin Minnan ja Annen talleilla Kortesjärvellä.

2002

maaliskuussa tehtiin jälleen historiaa, sillä seura järjesti ensimmäiset aluekilpailut, paikkana oli Kujasen maneesi. Centered Riding kursseja pidettiin Alasen tallilla. Viron retki tehtiin Tallinnaan, retki järjestettiin toistaiseksi viimeistä kertaa osallistujamäärän pienennyttyä huomattavasti. Syksyllä pidettiin viimeinkin Kauhavan ratsastuskentän avajaiset, joissa esiteltiin ratsastuksen eri lajeja ja lopuksi järjestettiin kouluratsastuskilpailut. Seuran uudeksi (tai pikemmin ”vanhaksi tutuksi”!) puheenjohtajaksi valittiin syksyllä Anne Rintala-Syväjärvi. Annen aktiivisen toiminnan ansiosta aloitettiin vaellusreitistön suunnittelu välillä Kauhava-Kortesjärvi-Alahärmä. Anomus reitistön rahoituksesta jätettiin Aisaparille/TE-keskukselle marraskuussa. Mirja Arzin säännöllinen valmennus pyöri Kujasen tallilla ja Minna Paasosen tallilla.

2003

Kauhavalle saatiin jälleen heppakerhotoimintaa, jota veti Ulla Tamminen. Kauhavan ja Kortesjärven kerhot anoivat SLU:lta kerhotoiminta-avustusta, ja saivat sitä ruhtinaalliset 500 €. Reitistön suunnittelua jatkettiin kartoittamalla mahdolliset reitit ja kyselemällä lupia niiden käyttämiseen. Syksyllä retkeiltiin Ypäjälle ja läheiselle Merjan Tallille. Valokuvauskilpailun tuotoksena valmistui upea hevoskalenteri, jota myymällä rahoitettiin reitistö-hanketta, ja muuta toimintaa kuten esim. valmennuksia. Säännöllinen valmennustoiminta jatkui edellisvuosien malliin.

Siinäpä historiikkia kerrakseen!! Paljon on kavionjälkiä jäänyt kentille ja maastoihin, mitä liekään nurkan takana tulevaisuudessa odottamassa…!?!

Historiikin osa 2 kokosi Päivi Alanen

HISTORIIKKIA, OSA 3

KOLMAS VUOSIKYMMEN

Kolmas vuosikymmen on muokannut Kauhavan Ratsastusseuran toimintaa edelleen kilpailullisempaan suuntaan. Lisäksi jäsenistö on hankkinut itselleen paljon omia hevosia ja tämän suuntauksen myötä perinteiset ratsastusretket ovat vähentyneet ja valmentautumisen tarve vastaavasti kasvanut entisestään. Myös suurempia projekteja on toteutettu, esim. vaellusreitistöhanke, työntekijän palkkaaminen, Kansainvälistymisprojekti, ja useita pienempiä voimainponnistuksia. ”Vierivä kivi ei sammaloidu” pitää täysin paikkansa katsoessa tätä kolmannen vuosikymmenen toimintatiivistelmää.

2004

oli KaRS:n 20-vuotisjuhlien aikaa. Juhlavuoden kunniaksi järjestettiin suuri retki Ruovedelle kenttäkilpailuja katsomaan ja tulomatkalla pysähdyttiin ratsastamaan Alavuden Ratsastuskoululla. Toinen perinteisempi ratsastusretki järjestettiin Uusikaarlepyyhyn. Uusi aluevaltaus tehtiin nettimaailmaan, kun KaRS:ille avattiin toukokuussa omat nettisivut. Lisäksi jäsenlehti sai vihdoin oikean nimen; Kavionkopse. Kilpailuja järjestettiin Härmässä, Kortesjärvellä ja Kauhavalla: yksi seuramatkakilpailu, kaksi seurakoulu- ja yhdet yhdistetyt harjoituseste + koulukilpailut. Koulumestaruudet olivat samalla seuran 20v-juhlakilpailut Kauhavalla, estemestaruudet ratkottiin Kujasen maneesilla Härmässä. Kauhavan yläasteella ja lukiossa järjestettiin Harrastepäivä, jossa seuralla oli oma osasto. Juhlavuoden kunniaksi annettiin syyskokouksen yhteydessä ensimmäiset stipendit kilpailuissa ansioituneille ratsastajille. Tästä tulikin samalla pysyvä joka vuotinen käytäntö, joka on jatkunut katkeamatta siitä lähtien. Syyskuussa juhlavuoden kruunasi 20-vuotisjuhlaillallinen Kauhavalla Pinkki Alvar-ravintolassa.

2005

kesän ja syksyn aikana aloitettiin vaellusreitistön konkreettinen tekeminen maastossa perusparannuksia tehden sekä reitistöä merkiten. Ratsastusmerkkejä käytiin suorittamassa Alavuden ratsastuskoululla ja keväällä tehtiin yhdistetty tutustumisretki Kainaston Ponitallille sekä Myrkyn Yksityisratsastajien toimintaan. Pienemmät retkeläiset ratsastivat Kainastolla, kokeneemmat pääsivät hevosen selkään Myrkyssä. Valmennustoiminta jatkui vilkkaana, valmentajina Heidi Ruuska ja Mirja Arzi koulupuolella sekä Kati Kumpula esteillä. Mirja Arzin valmennusviikonloppu järjestettiin kaksipäiväisenä, teorialuento oli lauantaina Kortesjärvellä ja valmennustunnit pyörivät sunnuntaina. Kilpailutoiminta jatkui kolmessa lajissa: yhdet matkaratsastus- ja kolmet seurakoulukilpailut sekä yhdet harjoituskoulu + estekilpailut. Edellisten lisäksi Härmäläisissä Häjyylyissä oli yhdistetty este ja koulukilpailut seuratasolla ja koulumestaruudet ratkottiin syksyllä Alasen Tallilla. Estemestaruudet peruttiin vähäisen osanottajamäärän vuoksi. Aluekoulukilpailut saivat jatkoa keväällä, kilpailupaikkana ensimmäisen kerran Härmän raviradan keskuskenttä. Kilpailevien ja valmentautuvien ratsastajien rahallista tukemista kehitettiin; aloitettiin valmennustukien maksaminen sekä aluetasolla kilpailevien ratsastajien aluelupamaksujen maksaminen takautuvasti takaisin ratsastajalle hyväksytyn kilpailusuorituksen jälkeen.

2006

suoritettiin ratsastusmerkkejä Alavuden ratsastuskoululla. Toukokuussa

Päivi Alanen palasi jälleen puheenjohtajan nuijan varteen. Vuosi oli todella aktiivinen seuratoiminnan saralla. Retkiä tehtiin helmikuussa Ypäjän Hevosopistolle avoimien ovien päivään ja elokuussa Passion hevostapahtumaan Tampereelle, lisäksi Kortesjärven heppakerho retkeili Alavudella ja Ilmajoella. Luentoja järjestettiin myös ennätysmäärä; Mirja Arzi piti kouluratsastusluennot helmikuussa ja joulukuussa sekä Liisa Luomanmäki ja Elina Ketoja luennoivat matkaratsastuksesta Kortesjärvellä. Mirja Arzi piti epävirallisen koulutuomarikoulutuksen Härmässä, tarkoituksena saada harjoituskilpailuihin uusia ”tuomareita” omista enemmän kilpailleista jäsenistä. Kilpailurintamalla oli aktiivista: yhdet seuramatkakilpailut, neljät seurakoulukilpailut sekä näiden lisäksi vielä koulumestaruudet Hölsömäen kentällä Kortesjärvellä ja estemestaruudet Alasen tallilla.Vaellusreitistö valmistui kesän aikana ja juhlalliset avajaiset järjestettiin syksyllä Hölsömäessä. Paikalla oli lehdistöä ja reitistön avasi silkkinauhan leikkaamisella reitistön suojelija kansanedustaja Susanna Haapoja. Samassa yhteydessä järjestettiin matkaratsastuskilpailut, joissa oli tuomari Suomen huipulta – Nina Mickelsson.Vuoden erikoisuus oli työntekijän palkkaaminen ratsastusseuralle työllistämistuella. Mirja Arzi aloitti työt heinäkuussa, hänen työtehtäviinsä kuului mm. estekaluston tekeminen ja vanhan kunnostaminen, Kavionkopseen tekeminen ja ehkä suurimpana viikoittaisten valmennusten pitäminen ympäri seuramme toimialuetta. Muita valmentajia vuoden aikana olivat Heli Jakku ja Leena Kanto. Kaiken tämän lisäksi oli seuralla pitkästä aikaa varainhankintakampanjana suklaapatukoiden myyminen.

2007

Mirja Arzi jatkoi työskentelyä KaRS:n palkkaamana ja piti mm. edelleen viikoittaisia valmennuksia ja yhden kouluratsastusteorialuentotilaisuuden. Keväällä järjestettiin aluelupakoulutus ja valokuvauskilpailu seuran jäsenten kesken. Kilpailukausi oli pitkä ja runsas; kahdet seuramatkakilpailut, kahdet seurakoulukilpailut ja kahdet yhdistetyt harjoituseste + koulukilpailut. Lisäksi ponnisteltiin läpi kahdet aluekoulukilpailut Härmän raviradalla, jo perinteeksi muodostuneet kilpailut toukokuussa ja vielä toiset syksyllä, jotka olivat Pohjanmaan alueen joukkuemestaruudet. Tänä vuonna molemmat oman seuran mestaruuskilpailut peruuntuivat osanottajapulan vuoksi!

Syksyllä järjestettiin yksi isompi retki Ypäjälle Suomenhevosten kuninkaallisiin. Vuoden uutena ideana oli kisajärjestämispassi-systeemi peruskouluikäisille. Merkkejä kerättiin kisajärjestelyissä auttamalla ja syksyllä oli niin ikään historian ensimmäiset passilaisten palkintoratsastusretket. Retkiä tehtiin kaksi kappaletta Takalan Tallille Veteliin. Syksyllä järjestettiin vielä aikuisten saunailta Kauhavalla Yrittäjäin Opiston tiloissa kisajärjestelyissä mukana olleille täysi-ikäisille.

2008

seuratoiminta aloitettiin kevättalvella eläinlääkäri Hannele Laukkasen pitämällä luennolla ”Hevosen yleisimmät terveysongelmat”. Retkien puolesta oli erittäin aktiivinen vuosi: keväällä oli kaksi ratsastusretkeä Ratsastuskoulu Cavalloon Seinäjoelle ja syksyllä passilaisten kaksi retkeä Manunkylän Ratsastuskouluun Nurmoon. Kortesjärven Heppakerho retkeili Seinäjoen poniravikoululla. Syksyllä oli retki kansallisiin kouluratsastuskilpailuihin Ylistaroon ja vuoden kruunasi retki Helsinkiin Horse Showhun.

Kilpailurintamalla oli tietenkin aluekoulukilpailut keväällä Härmässä, kahdet seuramatkaratsastuskilpailut, kahdet seurakoulukilpailut, yhdet yhdistetyt este + koulukilpailut sekä harjoitusestekilpailut. Koulu- ja estemestaruudet ratkottiin Härmässä. Tämän vuoden uutuutena oli historian ensimmäinen Match Show-näyttely Kauhavan Raviradalla. Tapahtuma oli sekä yleisön että osallistujien mieleen – paikalle saapui näytille lähes 50 hevosta ja ponia!

Kauhavan Ratsastusseuran logo koki myös uudistumisen vuoden aikana. Vanha pyöreä logo korvattiin uudella komialla helavyön ja hevosenpääpuukon yhdistelmällä.

2009

puhalsi uudistuksen tuulet Kauhavan kaupungissa kuntaliitosten muodossa. Tämän innostamana tehtiin myös KaRS:n riveissä yhdistymistä ja alajaostot Alahärmässä (AHR) sekä Kortesjärvellä (KoRat) päätettiin lakkauttaa. Vuosi oli myös KaRS:n 25-vuotisjuhlavuosi, jonka kunniaksi oli Kauhavalla Puukkofestivaalien yhteydessä Rakuunakatrilli sekä -kulkue. Lisäksi Kosolanmäen Lainamakasiineilla oli ratsastusseuran toiminnasta kertova näyttely. Syksyllä pidettiin vielä 25-vuotisjuhla Kauhavan Kantrin saunatiloissa yli 16-vuotiaille jäsenille.

Keväällä ennen kilpailukauden alkua järjestettiin aluelupakoulutus. Retkiä tehtiin kolme; Centered Riding-retki Seinäjoelle Cavalloon ja syksyllä kaksi passilaisten retkeä Lapualle Islanninhevostalli Toparille.

Hevoskerhorintamalla oli aktiivinen vuosi. Härmässä aloitti keppihevoskerho, johon saatiin Nuori Suomi-kehittämistukea. Tämän lisäksi oli perinteinen heppakerho Voltissa sekä syksyllä aloitti toimintansa keppihevoskerho myös Evijärvellä.

Kilpailurintamalla tapahtui suuria muutoksia. Voimassaoleva hevosinfluenssarokotus tuli pakolliseksi kaikissa KaRS:n järjestämissä kilpailutapahtumissa. Aluekoulukilpailut Härmässä sekä Match Show Kauhavalla olivat jo itsestään selvyys kevään tapahtumakalenterissa. Lisäksi kilpailtiin kahdet seuramatkakisat ja kahdet seurakoulukilpailut, joista toiset olivat ensimmäiset Evijärvellä KaRS:n järjestämänä. Estemestaruudet olivat Kortesjärvellä ja koulumestaruudet Härmässä. Jälkimmäisissä jaettiin muuten tänä vuonna ensimmäinen A-mestaruus, luokan vaikeustason ollessa Helppo A. Lokakuussa pidettiin vielä leikkimieliset kilpailukauden päättäjäiset Kujasen maneesilla sekä saman kuun lopulla ensimmäinen Halloween-tapahtuma Kauhavan raviradalla tehtäväratoineen ja naamiaisasuineen.

Vaellusreitistöhanke sai päätöksensä, kun syksyllä valmistui ja saatiin myyntiin reitistöstä kertova Vaellusopas karttoineen.

2010

kevään kohokohta oli KaRS:n järjestämä Kari Vepsän pitämä ongelmahevoskurssi Kojolan maneesilla. Maneesin katsomo oli tupaten täynnä ongelmahevoskoulutuksesta kiinnostunutta väkeä. Keväällä oli myös matkaratsastusluento Alahärmässä, jota oli pitämässä nainen lajin huipulta, Nina Mickelsson. Hevoskerhorintamalla oli aktiivista, kolme eri keppihevoskerhoa pyöri Härmässä, Kauhavalla ja Evijärvellä sekä tavallinen heppakerho Härmän Voltissa. Tänä vuonna pyöritettiin isoja kisoja; aluekoulukilpailut Härmässä, ensimmäiset matkaratsastuksen aluekilpailut syksyllä Kortesjärvellä sekä omien koulumestaruuksien kanssa samaan aikaan Pohjanmaan Aikuismestaruudet Härmän raviradalla. Muita kilpailuita olivat yhdet seuramatkakisat, kahdet seurakoulukisat ja kahdet seuraestekilpailut. Uutena kilpailupaikkana testattiin ja erinomaiseksi todettiin Isokankaan pesäpallokenttä Kortesjärven Purmojärvellä. Siellä pidettiin harjoituskoulukilpailut sekä estemestaruudet syksyllä. Match Show oli keväällä tutussa paikassaan Kauhavalla. Retkillä käytiin talvella Apassionatassa Helsingissä sekä syksyllä kahdella passilaisten ratsastusretkellä Cederblomin Ponitallilla Kållbyssa.

Johtokuntaan valittiin ensimmäistä kertaa nuorisojäsenet antamaan nuorekkaampaa näkökantaa ratsastusseuran toimintaan.

Mainitsemisen arvoinen suoritus koettiin kesällä kilpailurintamalla. Ensimmäinen kansallisen tason kilpailusuoritus KaRS:n jäsenen toimesta näki päivänvalon, kun Henriikka Viitala kilpaili Taru Alarannan omistamalla Akai Rettolla Alahärmässä Power Parkissa järjestetyissä estekilpailuissa.

2011

Uuden vuosituhannen vaihtuessa saimme uuden hienon talvikilpailupaikan

oli todella tapahtumarikas vuosi ja paljon uudenlaista toimintaakin päästiin kokeilemaan. Vuosi aloitettiin aluelupakoulutuksen merkeissä. Retkiä tehtiin kolme; Tampereen hevosmessuille, Alavudelle kansallisiin kouluratsastuskilpailuihin sekä Helsinkiin Horse Showhun. Kilpailupuolella mentiin hyvin pitkälle edellisen vuoden tahtiin; aluekoulukilpailut keväällä Härmässä, aluematkaratsastuskilpailut syksyllä Kortesjärvellä, oman seuran koulumestaruudet ja Pohjanmaan Aikuismestaruudet Härmässä ja omat estemestaruudet Isokankaan kentällä Kortesjärvellä. Näiden lisäksi oli yhdet seuramatkakisat, yhdet seurakoulu ja –estekilpailut sekä kahdet harjoituskoulukilpailut. Match Show oli keväällä Kauhavalla ja myöhään syksyllä pidettiin Halloween-tapahtuma Kujasen Ratsutilan maneesilla Härmässä. Täällä kokeiltiin ensimmäistä kertaa poniagilityä. Lajiin perehdyttävä kurssi pidettiin muutamaa viikkoa ennen tapahtumaa niin ikään Kujasen maneesilla. Leena Jokinen Kokkolasta kävi opastamassa innokkaita ponikoita siihen kuinka keinulauta ja muut esteet saadaan sovinnolla selvitettyä ponin kanssa yhteistyössä.

KaRS:n toiminta oli muutenkin näkyvästi esillä. Kauhavan koulukeskuksessa pidetyillä ”Hyppy irti arjesta”-messuilla oli oma osasto. Härmäläisissä Häjyylyissä oli Rakuunakulkue koulukeskukselta Alahärmän kirkon sankarihautausmaalle ja takaisin. Sankarihaudalla laskettiin seppele viime sodan sankaripatsaalle. Häjyylyissä oli myös yhdessä luokkahuoneessa esillä KaRS:n valokuvauskilpailuun osallistuneet otokset – 49 kuvaa! Härmän kameraseuran kanssa yhteistyössä toteutetussa näyttelyssä kameraseuran raati valikoi kolme parasta otosta ja myös häjyyly-yleisö pääsi valitsemaan oman suosikkinsa osallistujien joukosta.

2012

seuratoiminta oli aika pitkälti kilpailupainotteista. Hienoja tuloksia saavutettiin ihan Pohjanmaan alueen mestaruustasolla asti. Tarja Huhtala – Kyllin Mane voittivat alueen suomenhevosten kenttämestaruuden ja Tapani Hölsömäki – Ratamestari saivat rataesteissä suomenhevosten estemestaruushopeaa. Milla Kojonen – Merlin III voittivat alueen Pikku-cup sarjakilpailun sekä sijoittuivat kolmansiksi Pohjanmaan koulujuniori-cupissa. Näiden hienojen saavutusten lisäksi Sini Ojala – Neesa ottivat ensimmäisen luokkavoiton KaRS:n nimiin aluetasolla 2000-luvulla. Saimme ensimmäisen kerran kasattua joukkueen Pohjanmaan kouluratsastuksen joukkuemestaruuksiin Kauhajoelle. Siinä ratsastivat Milla Kojonen – Merlin III, Katariina Kuoppala – Femrizh ja Taru Alaranta – Akai Retto.

Oman seuran kilpailutoiminnassa kiristettiin rokotussääntöjä. Vuoden alusta vaadittiin SRL:n sääntöjen mukaiset rokotukset kilpailuihin osallistuvilta hevosilta, poikkeuksena seuramatkakilpailut sekä Match show, joihin edelleen riitti voimassaoleva influenssarokotus.

Kilpailuja järjestettiin seuraavasti; Match show Kauhavalla, aluekoulukilpailut Härmässä, yhdet seuramatkakisat, kahdet seurakoulukilpailut, yhdet seuraestekilpailut, seuran koulumestaruudet Härmässä ja estemestaruudet Isokankaalla Purmojärvellä.

Valmennuspuolelle saatiin pitkästä aikaa säännöllistä toimintaa KaRS:n järjestämänä. Jaana Nikulainen alkoi pitää viikoittain valmennuksia Härmässä ja Kortesjärvellä. Heinäkuussa oli Isokankaan kentällä Jaanan pitämä rataharjoitustilaisuus. Jokainen osallistuja ratsasti ensin omavalintaisen kouluohjelman läpi Jaanan arvostellessa samaan tapaan kuin oikeissa kilpailuissa. Suorituksen jälkeen Jaanan kanssa käytiin läpi ja harjoiteltiin ohjelmassa mahdollisesti esiintyneitä ongelmakohtia.

Muuta toimintaa oli retki Tampereelle Hevosmessuille sekä Sanna Onkamon hevosenkäsittelykurssi pääsiäisenä. Ensimmäisenä päivänä oli teoriaa Kortesjärvellä ja toisena päivänä käytäntöä Kujasen maneesilla Härmässä. Käytännön osiossa oli sekä maasta käsittelyä että muutama ratsastustunti.

Tämän vuoden aikana käynnistyi KaRS:n Aisapari-hanke ”Uusia uria ratsastusharrastukseen”. Tämän esihankkeen tarkoituksena oli tehdä selvitys suunnitteilla olevasta projektimatkan maasta (vaihtoehtoina Englanti, Irlanti tai Ruotsi) sekä siellä olevista tutustumiskohteista ja mahdollisista yhteistyökumppaneista. Matkalle olisi tarkoitus lähteä isommalla porukalla seuraavan vuoden aikana.

2013

maaliskuussa tehtiin jälleen historiaa, sillä seura järjesti ensimmäiset aluekilpailut, paikkana oli Kujasen maneesi. Centered Riding kursseja pidettiin Alasen tallilla. Viron retki tehtiin Tallinnaan, retki järjestettiin toistaiseksi viimeistä kertaa osallistujamäärän pienennyttyä huomattavasti. Syksyllä pidettiin viimeinkin Kauhavan ratsastuskentän avajaiset, joissa esiteltiin ratsastuksen eri lajeja ja lopuksi järjestettiin kouluratsastuskilpailut. Seuran uudeksi (tai pikemmin ”vanhaksi tutuksi”!) puheenjohtajaksi valittiin alkoi uuden puheenjohtajan komennossa, kun Sanna Huhtala istahti puheenjohtajan pallille. Vuosi aloitettiin perinteisesti aluelupakoulutuksella ja retkellä Apassionataan. Match show järjestettiin ensimmäistä kertaa Härmän raviradalla. Aluekoulukilpailut Härmässä kokivat kaikkien aikojen osallistujaennätyksen – 150 ilmoittautunutta! Muut vuoden kilpailut olivat kahdet seuraestekilpailut, yhdet harjoitus- ja seurakoulukilpailut sekä seuran koulumestaruudet Härmässä ja estemestaruudet Kauhavalla. Kaksi uutta kilpailukenttää testattiin ja toimiviksi todettiin; Kosolan Tallin kenttä Ylihärmässä ja Oravan koulun kenttä Kauhavalla. Kouluratsastuksen joukkuemestaruuksiin saatiin taas oma joukkue, jossa ratsastivat Outi Lahti – Imperator, Taru Alaranta – Akai Retto ja Milla Kojonen – Merlin III.

Syksyllä passilaiset retkeilivät Ratsastuskoulu Caprillissa Uusikaarlepyyssä ja vanhemmalle talkooporukalle järjestettiin saunailta Haaruksen Ruskorannassa Härmässä.

Kilpakentillä Pohjanmaan alueen mestaruuksissa ansioituneet ratsukot olivat Tarja Huhtala – Kyllin Mane suomenhevosten kenttämestaruuskultaa sekä Milla Kojonen – Merlin III junioreiden koulumestaruuskultaa.

Projektipuolella edellisvuonna alkanut kansainvälistymishanke jatkui toisella vaiheella eli jatkohankkeella ”Seura- ja kilpailutoiminnan kehittäminen kansainvälisyyden kautta”. Hankematkamaaksi oli valikoitunut Englanti ja tämän hankkeen aikana päätettiin yksityiskohtaisesti matkakohteet ja suunniteltiin matkan runko. Matkan toteutus siirtyi vuoden 2014 puolelle.

Toinen mittavampi projekti aloitettiin Isokankaan kentällä Kortesjärvellä. Tänne suunniteltiin tehtäväksi harjoitusmahdollisuudet kenttäratsastusta silmällä pitäen. Paikalla kävi asiantuntija Simo Leppänen toteamassa paikan sopivan tarkoitukseen erinomaisesti. Suunnitelmissa oli kiinteiden esteiden rakentaminen ja pienimuotoisen maastoesteradan rakentaminen kentän ympärillä olevaan metsään, josta tehtiin omistajan kanssa 50 vuoden vuokrasopimus.

Vuoden lopussa KaRS:n jäsenmäärä oli ennätykselliset 160 jäsentä, mikä on historian suurin määrä tähän mennessä.

Siinä oli tiivistetyssä muodossa kolmannen vuosikymmenen tarina Kauhavan Ratsastusseuran historiassa. Monta ikimuistoista hetkeä on koettu kisakentillä ja yhteisillä reissuilla, lisää näitä odotellessa ja seuraavaa toiminnan täytteistä vuosikymmentä kohti suunnaten KaRS:n matkassa!

Historiikin osa 3 kirjoitti Marjo Välikangas

YHTEYDENOTOT

paivi.alanen@suomi24.fi

040 5866 317